نقش ویژگی های جمعیت شناختی و روان شناختی در پیش بینی خشونت در قربانیان همسرآزاری شهر تهران
چکیده:
هدف: هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش متغیرهای جمعیت شناختی و سلامت روان به عنوان متغیر پیش بین بدرفتاری شدن با مراجعه کنندگان به کلانتری ها و دادگاه خانواده تهران بود.
روش: پرسش نامه های جمعیت شناختی، همسرآزاری و چک لیست علایم نود سوالی تجدیدنظر شده (SCL-90-R) بر روی افراد نمونه اجرا شد. افراد نمونه به شیوه نمونه گیری خوشه ای و در دسترس از ۴۹ کلانتری سطح شهر تهران و دادگاه خانواده با احتساب حجم نمونه ۴۵۰ نفر انتخاب شدند. اطلاعات به دست آمده با استفاده از تحلیل رگرسیون چندمتغیره و تحلیل واریانس رگرسیون تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که متغیرهای جمعیت شناختی بارداری، سن و تحصیلات پایین، تعداد بالای فرزندان، اعتیاد، بیکاری همسر و ابتلا به مشکلات روانپزشکی به عنوان متغیر پیش بین در تجربه انواع بدرفتاری ها (جسمی، جنسی و عاطفی) مطرح هستند (P<0.01)؛ به علاوه بارداری، تحصیلات و سن پایین و بی کاری زن و نیز تعداد بالای فرزندان پیش بینی کننده این هستند که فرد انواع بدرفتاری ها را در حد شدیدی تجربه می کند.
نتیجه گیری: شناخت عوامل موثر در بروز همسرآزاری می تواند به طراحی برنامه های هدفمندتری جهت کاهش و پیش گیری از آن کمک نماید.
|
|
کلید واژه: همسرآزاری، ویژگی های جمعیت شناختی، ویژگی های روان شناختی
|